اتاق چای

اتاق چای (sukiya)

یک کلبه کوچک و ساده،بدون هیچگونه تزئینات خاصی بامعانی مختلفی همچون:خانه دوست داشتنی،اتاق خلوت یا خانه نامتقارن.

این بناها در ابتدا به شکلی بود که جزئی از طبیعت پیرامون خود بودند،با چوب و خیزران ها ساخته میشدند و مدتی بعد هیچ اثری از آنها باقی نمی ماند. 

سادگی این بناها الگو گرفته از معابد آیین ذن و ناپایداری این بناها هم نتیجه تفکر این آئین است ؛ که معتقد بودند تن انسان همانند کلبه ای ناپایدار است که برای مدتی روح به تماشای زیباییها در آن مینشیند و بعد از آن به خاک باز میگردد و اثری از آن نمی ماند.

اولین اتاق چای مستقل توسط ریکیو(sen no rikyo)،بزرگترین استاد چای،کسی که در قرن شانزدهم مراسم چای را پایگذاری کرد و آن را به کمال رساند؛ساخته شد.

اتاق چای عمدتا در میان باغ ساخته میشود.

در ابتدای ورود به باغ،فضای انتظار مهمان(ماچی آی_machiai)قرار دارد تا در آنجا آماده دعوت شود.

روجی (Roji) مسیر است که فضای انتظار را به اتاق چای متصل میکند،از میان باغ میگذرد و با سنگچین های نامنظم مشخص میشود. 

اتاق چای تنها میتواند میزبان 5نفر باشد.           درب ورودی اتاق چای ابعادی حدود90cmدر90cmدارد که میهمان باید هنگام ورود چهار دست و پا وارد شود. 

این ابعاد باعث میشود که همه ی افراد چه از طبقه بالای جامعه یا از طبقه پایین جامعه به یک شکل وارد شوند. هدف آموختن تواضع و افتادگیست.اتاق چای حدود 4/5تاتامی یا ۸متر مربع است.       میزویا(mizuya)اتاقیست که ظرفها در آن شسته و مرتب چیده میشود.

توکوناما(tokonoma)قسمتی است از اتاق چای،که در آن گل،و نقاشی یا جمله ای نوشته شده ودر آنجا قرار میدهند.

میهمان بعد از وارد شدن،سرجای خودمی نشیند. تنها صدایی که شنیده میشود،صدای جوشیدن آب است.                                          

 گاهی چند تیکه قطعه فلزی داخل ظرف قرار میدهند برای بیشتر شدن صدا تا احساس صدای آبشار و رودخانه داشته باشد. نور اتاق چای ملایم است و سعی میشود تا با بلندتر کردن لب ههای شیروانی سقف ؛ نور را کاهش دهند . رنگهای داخلی آرامش بخش انتخاب میشوند.     

  ابزار و وسایلی که استفاده میشوند،باید کهنه باشند. کهنگی نشان گذر زمان است و پختگی در گذر زمان را به نمایش میگذارد.      

 وسایل هر چقدر هم کهنه باشند اما کاملا تمیز است.                          

به جز فرچه چای و دستمال کتان که هردو سفید و تمیز هستن، استفاده از وسایل نو ممنوع است.              

استاد چای بعد ورود و آمادگی میهمانان،وارد میشود و مراسم چای را آغاز میکند.                           

در اتاق چای وسایل باید به گونه ای انتخاب شود که هیچ گونه تکراری صورت نگیرد. اگر از گل طبیعی استفاده میشود،اجازه استفاده از نقاشی گل را ندارید. استفاده از ظروف همرنگ و هم شکل ممنوع است. ستون توکونوما از چوبی انتخاب میشود که از ستو نهای دیگر متمایز باشد

این عدم هماهنگی باعث از بین رفتن یکنواختی در اتاق میشود. سادگی اتاق چای آن را از شلوغیها و آشفتگیهای جهان بیرون متمایز کرده و آنجاست که هرکسی میتواند خودش را وقف دیدن و شنیدن زیبای یها کند. در قرن شانزدهم هم اتاق چای فضایی برای سامورائی ها و سیاسیون فراهم میکرد تا از مشکلات روزانه به آرامش پناه ببرند .                                     در این روزها هم اتاق چای برای هریک ازما،در سرتاسر جهان یک نیاز است؛                                           

برای بهتر دیدن،شنیدن،لمس کردن و برای دمی آسودن در مقابل این حجم از شلوغی مبتذل.

 

منبع: کتاب چای اثر کاکوزو اکاکورا 

تاریخ :1402/10/16

گردآوری: عابد رجایی

بازگشت به بالا
صفحه اصلی
حساب کاربری
0
جستجو
محصول به سبد خرید شما اضافه شد